LA NATURA ENS INFORMA

Cada dia hi ha notícies relacionades amb el medi ambient que surten a la llum pública, però de vegades se'ns escapen i són prou interessants i curioses. En aquesta pàgina ens dedicarem entre tots a fer-les aparèixer per conèixer tots una mica més del món que ens envolta.

Animem a tots els investigadors convidats al congrés que ens facin arribar les seves troballes periodístiques ambientals.

INSTRUCCIONS 

Per a enviar la vostra notícia, cal fer-ho a l'apartat de comentaris de la mateixa pàgina on estàs.
Passos a seguir:

1. Escriure l'article. (Si has d'enviar una fotografia o arxiu, envia-ho al correu del professor de l'escola).
2. Escollir l'opció Nom/ URL. Cal que t'identifiquis seguint  la següent estructura: 
Localitat de l'escola (Manlleu/ Manresa/Donosti) - Cognom Nom - Classe (1A, 1B, 1C)
3. Copia el codi encriptat que et demanen,(lletra i números de la fotografia)
4. Ja està!!!. El teu article no es veurà publicat, però els professors el rebrem, i després ja el publicarem.



Títol de la notícia: L'oca que en néixer es llança per un precipici de 120 metres per reunir-se amb els pares.
La 'BBC' filma en alta resolució el ritual de les oques de galta blanca a la vall d'Orsted Dal, a Groenlàndia
Una cria d'oca blanca acabada de néixer es llança des de d'alt d'un penya-segat en una caiguda lliure d'uns 120 metres per trobar-se amb els pares. Aquest és el comportament comú d'aquesta espècie d'au.
Les oques de galta blanca fan el niu a una altura de centenars de metres per evitar depredadors com les guineus àrtiques, però s'alimenten de l'herba d'arran de terra. Les cries encara no poden volar i, per tant, l'única manera que tenen de menjar és saltar. Els pares encoratgen les cries des del peu dels precipicis perquè es llancin i les aus, amb només dies de vida, obeeixen i desafien la mort xocant contra roques durant la caiguda.
S’aconsella molt veure el vídeo del diari ARA.
Pots veure el vídeo a:
http://www.ara.cat/societat/oca_de_galta_blanca-BBC-ciencia-ritual-caiguda_lliure-penya-segat_0_1238876274.html


Diari: ARA 29/10/2014
Paula Yin Carbonell
1r ESO A
La Salle Manlleu


Europa estudia els efectes de l’acidificació del Mediterrani

Un projecte europeu, anomenat MedSeA i liderat per l’ICTA, de la Universitat Autònoma de Barcelona, investiga l’impacte ecològic i socioeconòmic de l’acidificació del mar Mediterrani, causat per l’escalfament global. L’objectiu és fer un mapa de les zones més vulnerables i dissenyar estratègies per mitigar els seus efectes.
Una manera de solucionar aquest gran problema, seia no tirar deixar deixalles al mar.
Una gran conseqüència va ser quan una fabrica de petroli es va reventar i va matar a milers de espècies marines.

Mònica, Pep, Nil i Imad – 1r ESO – La Salle Manlleu



10 comentaris:

  1. LA HUMANITAT JA HA DESTRUÏT LA MEITAT DELS ARBRES DEL PLANETA
    Un nou estudi acaba d'aportar el càlcul més precís fins al moment i els resultats són sorprenents, per al bo i per al dolent. Fins ara es pensava que hi ha 400.000 milions d'arbres a tot el planeta, o 61 per persona. El recompte es basava en imatges de satèl·lit i estimacions de l'àrea forestal, però no en observacions sobre el terreny. Després, al 2013, estudis basats en recomptes directes van confirmar que només a l'Amazones hi ha gairebé 400.000 milions d'arbres, de manera que la pregunta seguia en l'aire.
    El nou recompte, que publica avui la revista Nature, mostra que en realitat hi ha tres bilions d'arbres a tot el planeta, unes vuit vegades més que el calculat anteriorment. De mitjana hi ha 422 arbres per cada humà.

    ResponElimina
  2. LA CONTAMINACIÓ RADIOACTIVA

    L'accident nuclear de Fukushima I fa referència als esdeveniments que van tenir lloc a la Central nuclear de Fukushima com a conseqüència del terratrèmol i posterior tsunami a la zona de Sendai 11 de març de 2011. Els reactors 1, 2 i 3 es van aturar automàticament en el moment del terratrèmol, mentre que els tres restants es trobaven ja aturats per manteniment. El tsunami (de 14 metres d'alçada)[1] va inundar les sis unitats, situades a la vora del mar (totes les centrals nuclears estan a prop d'una gran concentració d'aigua per tema de refrigeració), malmetent la xarxa elèctrica i els generadors d'emergència, impedint el funcionament del sistemes de refrigeració. Aquesta situació va donar lloc a diverses explosions, incendis i emissions de radioactivitat.

    Alfons Arco, Natàlia Argelaguer, Sofia Ayala i Adrià Barandalla. La Salle Manresa. 1r ESO.

    ResponElimina
  3. La pluja àcida torna a Sant Adrià del Besòs11 d’abril del 2016, a les 6:50

    La pluja àcida torna a Sant Adrià del Besòs
    03/09/2002

    Roba estesa tacada i cotxes rovellats. Aquestes han estat algunes de les conseqüències de la darrera pluja àcida que s’ha produït a Sant Adrià del Besòs. Encara es desconeixen les causes de la pols que va caure ahir als carrers però aquesta no és la primera vegada que passa. Des de fa un parell d’anys es repeteix aquest fenomen que segons els departament de Medi Ambient es produeix quan un dels grups generadors de l’empresa Fecsa-Edesa són reiniciats després d’una apagada tècnica. Avui encara es podien veure les restes de la pluja àcida que ahir dilluns va afectar el barri de Sant Joan Baptista de Sant Adrià del Besòs. Des de la primera hora del matí, els veïns de Sant Adrià van tornar a patir, un cop més, una pluja de partícules fèrriques, un fenomen que es dóna al barri des de fa més de dos anys. Els afectats han decidit recollir signatures ja que tenen por que les partícules siguin perjudicials per a la salut.

    Segons els veïns, les darreres emissions han estat molt fortes i han afectat el mobiliari urbà, la roba estesa i els cotxes que circulaven per la zona o que estaven estacionats. En només unes hores un dels tallers de la zona va rebre 5 cotxes tacats amb aquestes partícules que poden arribar a rovellar els vehicles.

    Dos tècnics del departament de Medi Ambient de la Generalitat han analitzat les partícules però encara es desconeixen els resultats. Tot i això les característiques de l’emissió coincideixen amb les produïdes en diferents ocasions. Precisament ara fa 10 mesos el departament va requerir la companyia perquè corregís les seves instal·lacions i reduir així el risc de pluja àcida.

    Albert Ponsa, Adrià Miranda, Max Rial, Celia Torres i Lucía Porcel. La Salle Manresa . 1r ESO C

    ResponElimina
  4. L'EFECTE HIVERNACLE.
    Segons un informe que s'ha presentat avui, el 2006 Espanya va emetre menys gasos contaminants amb CO2 que altres anys. Aquests són els gasos causants, en una bona part, de l'efecte hivernacle.
    El problema és que, últimament, l'efecte hivernacle s'està desequilibrant. I en tenim una bona part de la culpa nosaltres, els humans. Amb la nostra forma de vida embrutem molt l'atmosfera. Hi aboquem el que s'anomenen gasos d'efecte hivernacle, com el CO2.
    Però, a part de nosaltres, hi ha uns altres éssers vius que també embruten moltíssim: les vaques i les ovelles de Nova Zelanda, per exemple. En aquest país d'Oceania hi ha tantes vaques i ovelles que els seus pets, que contenen CO2, estan deteriorant el medi ambient. Per això el govern ja ha començat a prendre mesures.
    Toni Massagú, Clàudia Murt, Jan Peraire, Carla Roberto i Quim Rodriguez.La Salle Manresa. 1r ESO

    ResponElimina
  5. EL BLOC DEMANA QUE L'ECOPARC GESTIONI EL TRACTAMENT DE RESIDUS TÒXICS DOMÈSTICS11 d’abril del 2016, a les 7:16

    El Portaveu del BLOC a l'Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, ha demanat "que l'Ajuntament de Castelló posa en marxa, a l'actual ecoparc, 1 Servei de Recollida de residus Tòxics domèstics. Actualment, la ciutadania de Castelló no te on anar quan vol desfer-se d'AQUESTA classe de residus; per exemple, a els pots de pintura o la pintura sobrant són residus Tòxics, i no és podin llençar a cap dels Contenidors de reciclatge existents.
    El regidor del BLOC ha explicat que "1 ciutadà de Castelló ENS va informar de l'odissea infructuosa que va haver de fermen a tractar de desfer-se d'uns pots amb restes de pintura. A l'ecoparc de Castelló li van dir que no oferien eixe Servei i no li van saber donar cap alternativa; a la Conselleria de Medi Ambient, tampoc li van solucionar res i, a més a més, li van suggerir i que 'esfera com tot el món' i a els tirés a fem, sense més. Tot un Exemple de Fins a quin punt el PP valora el reciclatge i el Tractament de residus: no oferint cap via per poder tractar residus Tòxics i, per Tant, perillosos per al medi ambient. AQUESTA classe de Mesures són els ".
    Nomdedéu ha comentat que "a diferència d'Altres localitats Properes, com Borriana, Castelló, no ofereix 1 Servei bàsic com és el Tractament de residus Tòxics domèstics. Entenem que l'ecoparc de Castelló ha d'oferir amb urgència aquest Servei, per facilitar el qual ara resulta complicadíssim: tractar a els residus Tòxics de manera que és redueixi l'impacte en el medi ambient ".
    Manresa/ Enric Martin( 1r ESO C), Marc Noguera(1 ESO B), Laia Pastor(1r ESO B), Mireia Rubio( 1 ESO A ), Guillem Torrallardona ( 1 ESO B)

    ResponElimina
  6. la contaminació del aigua te solucions.7 de novembre del 2016, a les 4:08

    Sorprèn que en aquests temps es creïn noves empreses i més a Zamora on no sobren els nous projectes i les iniciatives. Anadur ha irromput amb força en un mercat necessitat d'idees noves que aprofitin el valor de la tecnologia. Anadur va ser creada el 2005 i és ara quan, d'una manera intensiva, està donant-se a conèixer entre els usuaris. Ho fa així pels greus problemes de contaminació d'aigua que s'estan repetint en la província, on una quinzena de pobles estan sent proveïts amb camions cisterna. Aquesta signatura ha consumit set anys investigant, procés que ha realçat amb inversions consolidades, ja que presenta una economia sanejada que li permet mantenir un ritme fort d'inversions.

    ResponElimina













  7. CONTAMINACIÓ DEL MAR

    La quantitat de peces de plom procedents de la pesca recreativa que s'acumulen en els fons marins rocosos és molt alta. Existeixen poques dades que quantifiquin la quantitat de ploms que es perden en els llancis de pesca, però és de suposar alta, pel nombre de llicències de pesca recreativa que s'expedeixen anualment (50.000 en el cas de les Balears o més de 40.000 a la Comunitat Valenciana).
    Alguns ploms pesen pocs grams, mentre altres arriben a pesar fins a cinc quilos. El procés de dissolució en l'aigua d'aquest element químic, el més perillós juntament amb el mercuri i el cadmi, és molt lent i causa grans problemes toxicològics en ser assimilat pels éssers vius. Són bioacumulatius, el que significa que els peixos que estan al final de la cadena tròfica poden tenir concentracions molt altes d'aquest metall. Nombrosos submarinistes es dediquen a retirar bugies, ploms, línies i altres residus de lenta descomposició que deixen els pescadors i que està perjudicant els organismes marins.

    ResponElimina







  8. CONTAMINACIÓ DEL MAR

    La quantitat de peces de plom procedents de la pesca recreativa que s'acumulen en els fons marins rocosos és molt alta. Existeixen poques dades que quantifiquin la quantitat de ploms que es perden en els llancis de pesca, però és de suposar alta, pel nombre de llicències de pesca recreativa que s'expedeixen anualment (50.000 en el cas de les Balears o més de 40.000 a la Comunitat Valenciana).
    Alguns ploms pesen pocs grams, mentre altres arriben a pesar fins a cinc quilos. El procés de dissolució en l'aigua d'aquest element químic, el més perillós juntament amb el mercuri i el cadmi, és molt lent i causa grans problemes toxicològics en ser assimilat pels éssers vius. Són bioacumulatius, el que significa que els peixos que estan al final de la cadena tròfica poden tenir concentracions molt altes d'aquest metall. Nombrosos submarinistes es dediquen a retirar bugies, ploms, línies i altres residus de lenta descomposició que deixen els pescadors i que està perjudicant els organismes marins.

    ResponElimina
  9. Manresa-Monica-Aleix-Eric-Adrian-1b14 de novembre del 2016, a les 6:47

    Pluja àcida sobre Tianjin
    • Així traiem el cap a la gran catàstrofe xinesa, de la mà del periodista que va documentar el perill de la pluja d'aquests dies
    • El cianur de sodi en contacte amb l'aigua plena carrer d'escuma la pell comença a coure, els llavis cremen ...
    • La autoritats segueixen dient que no passa res.
    • A part d'usar-se en mineria per extreure or i plata, el cianur ha estat fórmula de sofisticats mètodes d'aniquilació humana. Es va utilitzar en les cambres de gas que esperaven els jueus en els camps d'extermini nazis, i també en les que rebien als condemnats a mort als EUA. Garantia una mort ràpida, tot i que angoixant: asfíxia, seguida d'una sensació de cremor interna i ofec que acabava en coma.
    Quan van caure les primeres gotes de pluja sobre la zona portuària de Tianjin, al nord de la Xina, algunes persones també van sentir la coïssor a la pell que causa el cianur de sodi quan entra en contacte amb l'aigua i es fa gas. Chen Liang, un jove periodista del setmanari independent Caixin, va documentar el fenomen meteorològic des de l'Hotel Mayfair.

    ResponElimina
  10. Contaminació atmosfèrica

    L'arribada de pols africana ha portat la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (Xvpca) de la Generalitat a activar un avís preventiu per excés de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona, on s'està donant amb més intensitat. Els nivells de partícules en suspensió són moderats amb tendència a augmentar en les immediates hores.
    L'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per intentar evitar un episodi ambiental. És per això que des de Territori s'aconsella a la població prendre'n consciència i portar a terme actuacions individuals per reduir-la, com utilitzar el transport públic o la bicicleta.

    ResponElimina